Over het besturen van stichtingen en verenigingen

De AVG voor stichtingen en verenigingen

De Europese unie heeft de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) afgekondigd. Deze gaat in op 25 mei 2018. Deze verordening geeft aan hoe men hoort om te gaan met persoonsgegevens. Hij geldt ook voor stichtingen en verenigingen. Binnen een stichting of vereniging is het bestuur, en zijn alle individuele bestuursleden, verantwoordelijk voor het naleven van de AVG. Deze blog-post legt in grote lijnen uit wat er op deze besturen afkomt.

Geen opvolgers. Ontbinden dan maar?

Case study: Hoe in een vereniging een oplossing is geforceerd voor het tekort aan bestuursleden. Plus de lessen die ik eruit heb getrokken.

Opvolgers nodig? Maak eens wat reclame

Na jaren in het bestuur wilt u wel eens aftreden. Dus gaat u op zoek naar een opvolger. Draait u het eens om: Waarom zou iemand eigenlijk in het bestuur w i l l e n ?

Hoe vindt u een opvolger?

Na jaren in het bestuur is het tijd voor iets anders. Iemand om het van u over te nemen is er echter niet en dus blijft u aan, met steeds meer tegenzin. Dat maakt het moeilijker om een ander te interesseren in een bestuursfunctie. Een vicieuze cirkel. Wat te doen? Lees verder...

Verantwoording: het bestuursverslag

Besturen van verenigingen moeten verantwoording afleggen aan de leden. Dat staat in de wet. Enkele suggesties voor hoe zij het bestuursverslag vorm kunnen geven.

Veni, vidi, foetsie

De penningmeester dacht: "Ik kwam, ik zag (het geld) en wég was ik (met het geld)."

Wéér niets gebeurd?

Het komt zo vaak voor dat mooie plannen niet van de grond komen. Waar ligt dit aan en wat is eraan te doen?

Kom alsjeblieft met kandidaten!

Tijdens de jaarvergadering vraagt de voorzitter: "En wie van u wil er in de kascommissie zitten?" Doodse stilte. Het komt o, zo vaak voor. WEL een agendapunt Benoeming leden van de kascommissie, maar GEEN kandidaten. Schande!

Nou hoort u het eens van een ander!

Wat schreven de media over het Ledenzakboekje?

En wie van u wil er in de kascommissie zitten?

Tijdens de jaarvergadering vraagt de voorzitter: "En wie van u wil er in de kascommissie zitten?" Doodse stilte. Wat nu? Lees verder...
Accepteer

Deze site gebruikt cookies om webshopdiensten en uw gebruikerservaring te verbeteren.